+316-38182855

TECHNIEK

Tampongalvaniseren werkt als volgt: het te repareren of te modificeren deel basismetaal wordt middels een kabel aangesloten aan de “min” van een powerpack. Dit is een speciaal voor dit doel gebouwde gelijkrichter. Aan de “plus” wordt een anodehouder met anode aangesloten. Deze anode is gemaakt van geleidend materiaal, meestal grafiet, en omwikkeld met een speciaal vloeistofabsorberend materiaal.

IN DETAIL

Iedere reparatie vergt een eigen aanpak, belangrijke zaken die vaak een rol spelen zijn:
  • Wat voor onderdeel is het, waar is het van gemaakt, is het gedemonteerd,goed bereikbaar.
  • In wat voor omgeving (droog, omgevingstemperatuur, wind enzovoort) bevind zich het project.
  • Moet de reparatie binnen of buiten Europa uitgevoerd worden.
  • Zijn er op locatie voorzieningen als 230V als voeding voor gereedschappen, schoon water.
Soms is het vooraf een kijkje nemen op een locatie wenselijk, meestal volstaat een duidelijke omschrijving met wat foto's en eventueel aangevuld met een gedetailleerde tekening van het te repareren onderdeel om een op maat gemaakte oplossing aan te bieden.
Beschrijving van een reparatie aan een zuigerstang met HVOF coating. Omvang van de “deuk” is ongeveer 50 X 10 mm en een 1.5 mm diep.

1/6 - Een “impact” schade op een met HVOF coating beklede zuigerstang, de harde laag vertoond duidelijke” cracks” rondom de beschadiging. Ook is er materiaal opgedrukt/opgestuikt rondom de schade. Om te beginnen word dat opgestuikte materiaal weggenomen.
2/6 - Na het schuren en met een wetsteen vlak maken ziet het er zo uit.
3/6 - Hier zijn de cracks uitgeslepen en is de te repareren schade galvanisch bedekt met een laagje koper. Na deze voorbereidingen kan de reparatieplek galvanisch met koper gevuld worden, ook weer galvanisch.
4/6 - Beschrijving van een reparatie aan een zuigerstang met HVOF coating. Omvang van de “deuk” is ongeveer 50 X 10 mm en een 1.5 mm diep. Per laag kan er 0.25 mm opgebracht worden in een tijdsduur van zo’n 30 minuten. De laagdikte is hier duidelijk te zien.
5/6 - Die lagen worden teruggeschuurd tot de deuk volledig gevuld is.
6/6 - Daarna is er een eindlaag van Nikkel-Kobalt aangebracht om de het koper af te dekken, Nikkel-Kobalt heeft uitstekende loopeigenschappen, is hard en dus bijzonder slijtvast. Een definitieve oplossing.

Toepasbaar op welke materialen?

Het procédé kan op vrijwel alle metalen en metaallegeringen worden toegepast. Op de meest gebruikte grondmaterialen zoals staal, gietijzer, RVS, koper, messing, aluminium, zink en chroom is de hechting excellent te noemen. Door middel van tampongalvaniseren is men in staat een zeer goede hechting te verkrijgen op 'moeilijke' materialen zoals bestaande hardchroom-lagen, -nikkel lagen, aluminium, titaan en hardmetaal.